Followers

Saturday, 13 September 2014

PENYAKIT YANG DISEBABKAN OLEH ASID

PENYAKIT YANG DISEBABKAN OLEH ASID


KANSER SEL
Sel dalam keadaan pH berasid akan menyebabkan perubahan tidak normal pada DNA dan boleh menghasilkan sel kanser.

KENCING MANIS
Bahan toksik berasid berkumpul di pankreas menyebabkan fungsinya menjadi lemah dan menghalang penghasilan insulin.

DARAH TINGGI
Toksid berasid dalam badan melekat dan berkumpul di bahagian dinding kapilari darah sehingga saluran darah menjadi sempit dan tersembat. Pengaliran darah melalui kapilari yang sempit ini menyebabkan tekanan darah meningkat.

DARAH RENDAH
Toksid berasid menyerap ion kalsium dalam jantung yang mengakibatkan aktiviti jantung menjadi lemah.

PENYAKIT BUAH PINGGANG
Pengumpulan toksid berasid dalam buah pinggang akan melemahkan fungsi buah pinggang dan mengakibatkan penyakit buah pinggang.

OSTEOPOROSIS
Jika badan kekurangan alkali, tulang akan membekalkan kalsium dan tulang akan menyimpan kalsium jika alkali berlebihan. Namun jika asid terlalu banyak, tulang akan sedikit demi sedikit membekalkan kalsium untuk meneutralkan keadaan berasid dalam badan. Lama kelamaan proses ini akan mengakibatkan osteoporosis.

GOUT
Toksid berasid yang terkumpul di bahagian sendi akan menyebabkan sendi-sendi membengkak dan sakit.

SEMBELIT
Usus besar berasid akan mengakibatkan peredaran darah tidak lancar, dinding usus besar berkurangan rembesan pelincir yang menyebabkan sembelit.

Badan kita mengawal pH sendiri menjaganya agar tetap pada atau sangat dekat dengan 7,365 yang mungkin.Ia sangat baik dan ia akan berbuat demikian pada setiap masa.Terlalu jauh dari 7,365 bermakna ia akan menimbulkan isu-isu kesihatan yang serius dan boleh membawa kepada kematian.
Apabila tubuh mengandungi terlalu banyak keasidan badan berlebihan (EBA), ia memaksa badan untuk meminjam mineral termasuk kalsium, natrium, kalium, dan magnesium daripada organ-organ dan tulang dan penting untuk penampan (meneutralkan) asid dan selamat keluarkan dari badan.
Inilah yang melemahkan sistem anda membuatkan anda lebih mudah dan terdedah kepada keuzuran. Semakin lama dan jumlah asid yang anda terkumpul ke dalam sistem badan, Oleh itu, pH badan anda jatuh dan persekitaran dalaman menjadi lebih dan lebih berasid.

Berita baik adalah jika anda telah mengalami kesan negatif daripada badan yang terlalu berasid, anda boleh mengembalikan kesihatan anda - anda boleh mendapatkan kembali kehidupan sihat anda yang bermula hari ini!

No comments: